HEXTRI.HU
Társasjáték műhely

HEXTRI.HU : Különleges, egyedi társasjátékok megalkotása...

Menü

Infók / Hírek



BoardGameGeek
társasjáték.lap.hu


Cikkek és irományok a társasjáték mikéntjéről és hogyanjáról...

 

A társasjáték nagyon régi találmány. Szerintem már az ősember is kitalált valamit az idő közös agyonütésére, a nyilvánvaló lehetőségeken kívül.

Minél jobban sikerült lekötniük magukat az embereknek egy-egy társas tevékenységgel, annál népszerűbb időtöltés lett. Persze a szokások változtak, meg az is hogy milyen alkalmakkor végezték az adott tevékenységet.

A problémák akkor adódtak, mikor ugyanarra a tevékenységre többféle megoldás is született, és az emberek nem tudták eldönteni, hogyan is kéne csinálni, hogy mindenkinek jó legyen. Ekkor keletkeztek a játékszabályok. Amiket megjegyezve, lejegyezve igyekeztek rögzíteni.

A következő probléma a szükséges eszközök korlátozott száma lehetett. Hiszen ha csak egy példány létezik valamiből akkor azt valószínűleg csak kevesen használhatják egyszerre. Többek között ezért is voltak eleinte a társasjátékok misztikus, a nagy többség számára hozzáférhetetlen dolgok.

Időszámításunk hajnalán is még úri passziónak számított a legtöbb társasjáték, és alig egynéhány vált közismertté és széles körben elterjedtté.

Eleinte egy-egy társasjáték elkészítése kézműves alkotás volt. Egy szépen megmunkált játéktábla és az esetleg hozzátartozó bábuk illetve faragott figurák drága ajándéknak számított. Később az iparművészet alakulásával már többen megengedhették maguknak, hogy vásároljanak egy-két játékot, de inkább az volt jellemző, hogy az emberek maguknak készítettek társasjátékokat, saját használatra.
Minden bizonnyal a nyomtatás adhatta meg a nagy lökést a társasjátékok megfizethető áron történő előállításának, és így egy-egy társasjátékot nagy tömegek ismerhettek meg.

Az a kevés számú társasjáték viszont amit ismertek illetve kedveltek az emberek, viharos gyorsasággal terjedt szét a világban a kereskedők és utazók segítségével.
A legnépszerűbbek természetesen a szerencsejátékok voltak, azok közül is érthető okok miatt, a pénzben játszható játékok terjedtek el nagyon sok variációban. És ugyanezen okokból kifolyólag a játékok színhelye is döntően a kikötők, kocsmák és klubok világa volt.

Az embernek kezdetektől fontos volt, hogy bizonyos paraméterek mentén összemérhesse tudását másokkal, és célszerűen ezt a legkisebb fizikai sérülések kockázata mellet szerette volna kivitelezni. Ezért aztán a társasjátékokban is általában a versengésen van a hangsúly. És mint ilyen remek lehetőséget biztosít, két vagy több játékos logikájának, szerencséjének megmérettetésére, és a győzelem élményével ajándékozza meg a nyertest.

Természetesen a szerencsén kívül kezdetektől fogva jelen volt a taktika is. Idővel egyre több olyan társasjáték vált széles körben is népszerűvé, aminek alapja a logika volt, akár teljesen mellőzve a véletlen tényezőket. A legismertebbek máig népszerű társasjátékok, melyeknek keletkezése a messzi távolba tűnik, mint pl.: mankala, go, malom, amőba, sakk.

Az viszont bizonyos, hogy amióta pénzért lehet értékesíteni társasjátékot, azóta egyre több és több fajta keletkezik. Néhány alapjátékból annyi variáció alakult már ki és át egymásból, hogy egy mostani játékos szinte már választani sem tudna közülük, hogy melyiket szeretné, de még talán a hasonlóságot sem venné észre a közös gyökerekben.
A sok-sok játékosnak és fejlesztésnek hála egyre jobb társasjátékok kerülnek kiadásra, mind minőségben mind szórakoztatásban. Szerintem ha valaki ma bemegy egy társasjátékokkal foglalkozó boltba és körülnéz, biztos hogy több olyan társasjátékot is talál a polcokon, amik kellemes időtöltést nyújthatnak neki. Annyi féle-fajta játék van szerte a világon, hogy csupán kipróbálni sem lehetne mindegyiket.

- Gable -  2006.11.18

További cikkek még előkészítés alatt.


Megjelent a Korruptivity kártyajáték!

Bővebb infó a játék hivatalos oldalán:

Korruptivity lap

Korrupció | Népszerűség | Hatalom

Támogatókat keresünk!

Az anyagi támogatásért az új társasjátékok dobozán történő cég-logo elhelyezését illetve web-banner csere programot tudunk ajánlani...

Amennyiben ez felkeltette érdeklődését, keressen meg minket e-mailben.

Új játék került fel az oldalunkra, címe: TAKTRIKA  

A játék a HEX-TRI: TRI-FIELD-TACTIC projectből  nőtte ki magát, és remek logikai kihívást nyújt egyszerű szabályrendszere

info{kukac}hextri{pont}hu

 

WWW.HEXTRI.HU Copyright ©  Gable 2006-2009. All rights reserved! Minden jog fenntartva!