HEX-TRI Taktikai Táblás Társasjáték

 

Üdvözlünk a
HEX-TRI
 társasjáték
 weboldalán!

A játék alapötlete Magyarországon született 2003 körül, és a két fejlesztő elképzelései alapján, pár ember áldozatos munkájának eredményeképpen 2005-re öltött formát.

A HEX-TRI jelenlegi formájára leginkább a:
"Táblás Taktikai Társasjáték-rendszer" illik mivel a társasjáték nagy szabadságot biztosít a játékosoknak, a rendszer formálására / átalakítására.
Bővebben is kifejtjük ezt, de most csak tömören álljon itt a lényeg:
Variálható játék-tábla, variálható szabálykészlet…

Alapjában véve a HEX-TRI egy absztrakt logikai társasjáték, azaz a szabályai önmagukban is egy remekül játszható táblajátékot adnak… De azért, hogy gyerekek is könnyebben megérthessék, érdemes lehet (bár nem feltétlenül szükséges) kerettörténetbe helyezni a játékot. Erre több lehetőség is kínálkozik... Itt, weboldalunkon több kerettörténetet is találhat, többfajta HEX-TRI variációra is.

Ha analógiát szeretnénk, ami egyben megkönnyítheti az egyes játékszituációk elemzését, kiértékelését is, akkor a HEX-TRI egy Gazdasági / Harci szimuláció, amelynek célja az ellenfél Vezérének elfogása / kiejtése. De ezt megvalósítani csak folyamatos termelés mellet, harcok árán lehetséges…

A HEX-TRI társasjátékról általánosságokban:

Játék tipus:
Logikai, nem játszik szerepet a szerencsa
Ez egy stratégiai, több játékos által is játszható társasjáték, ami pusztán a játékosok kombinációs képességein alapszik, és ezért nem tartalmaz semmilyen random tényezőt(pl kockadobás)
Könnyen átlátható szabályok Alapjaiban ez egy harci / gazdasági szimuláció, de más hasonló játékoktól eltérően viszonylag kevés, logikus szabályon alapszik, és lényegében csak egyféle bábu van benne.
Játékosok száma:
2-6
2, 3 ill. akár több játékos is játszhat egyszerre, egymás ellen.
Játékidő:
2 játékos: 10 - 20 prec
6 játékos: 1 - 2 óra
Egy HEX-TRI játék időtartalma 20 perctől akár több óráig is terjedhet, ami nagyban függ a játékosok számától, a játéktábla méretétől, és a játékosok képességeitől.
Ajánlott korosztály:

8 éves kortól
 készség-fejlesztő

14 - 99+
eleinte szórakozás, később kihívás :)

Bárki könnyedén elsajátíthatja a játékszabályokat, és megértheti a játék dinamikáját néhány lejátszott forduló alatt.
Megfelelő keretbe foglalva a játékot(pár ötletet találhat az Interneten, weboldalunkon is…), kisgyerekek is komolyabban bele tudnak mélyedni a játékba, és egymással játszva fejleszthetik kombinációs késségüket… (jóval egyszerűbben mint a sakk esetében, nem is említve az erőforrásokkal való gazdálkodás logikus gondolkodásának kialakítását).
   
A játékban rejlő hatalmas számú játékszituáció miatt nagyon sok időbe telhet amíg az ember kiismeri a HEX-TRI-t, ezért nem válik unalmassá sokadszorra sem, sőt gyakorlott játékosok izgalmas órákat tölthetnek el egymás ellen hadakozva…
A játék nagyszerűsége egyszerűségében rejlik! :)

egy bővebb cikk a Hex-Tri-ről...

Néhány bölcs tanács a fejlesztőktől :)

„…Az ellenfél becserkészéséhez előbb fel kell építeni egy jól működő gazdaságot, és elegendő nyersanyagot felhalmozni, a háborúhoz. Mivel a harc tüze hamar felemészti az erőforrásokat

Figyelni kell továbbá, hogy elegendő embert lehessen mozgósítani bármikor, amikor szükség mutatkozik.

És persze nem szabad megfeledkezni a jól kiépített vonalakról sem, hiszen a veszély mindig fennáll, hogy a barbár hordák megpróbálnak betörni a birodalom területére és elfoglalni a nehezen szerzett készleteket.

Mindenek előtt pedig, a legfontosabb, a Vezér biztonsága!

A jó hadvezér mindezt tudja, és igyekszik meggátolni ellenfeleit ennek megvalósításában… ”